Företagare är inga frälsare

Kan inte låta bli att kommentera det här med att landshövdingen på Gotland tycker att storföretagare bör få en annan regeltillämpning än andra. Eller rättare sagt Johan Stäel von Holsteins oerhört tramsiga debattartikel i ärendet. Vi är ganska många som tycker att företagare uppmärksammas för lite i Sverige. Och när vi väl gör det är det för att stollar som von Holstein leker pajas med sina gammalmodiga åsikter i media.
Att vara företagare gör inte en människa bättre. Den som har ett företag har valt att gå sin egen väg och visat mod. Det är bra. Bäst för den som vågar göra det. Men, att påstå att det gör henne eller honom bättre är inget annat än idiotiskt. I Sverige råkar det vara så att alla är lika inför rättigheter och skyldigheter. Åtminstone i teorin. Den som är företagare tjänar redan oerhört mycket på att göra sin grej. Tid och kanske lite pengar. Erfarenheter och glädje. Det är saker som löneslavarna aldrig får uppleva.
Företagarna är inga frälsare. De är bara kvinnor och män som bestämt sig för att göra sin grej. De belönar sig själva genom att göra det. Jag drömmer om den dagen när jag kan ta mitt företag till en nivå där det blir min försörjning. Den dagen det fungerar kommer vara min största belöning. Skulle staten eller kommunen gå in och premiera mig genom ett bygglov skulle jag bli förbannad.
Jag vill inte har några allmosor från det gemensamma samhället. Jag gör ju min grej.
”Alla former av privilegier som kan sporra och inspirera till entreprenörskapets hjältedåd måste prövas.”, skriver von Holstein. Skärp dig, säger jag. Det handlar väl för tusan inte om att skapa gräddfiler eller korruption. Det handlar väl snarare om en ny och friare attityd till företagande som försörjning. Att skolan inte går ut på att utbilda löneslavar. Att ingjuta mod i barn och ungdomar så att de vågar göra sin grej.
Johan Stäel von Holstein har just fulat ut sig som en gammeldags gubbstrutt. Marianne Samuelsson bör inte få fortsätta som landshövding på Gotland. Problemet är väl bara att varenda landshövding i hela Sverige får avgå samtidigt. Eftersom Sverige redan är storföretagarkorrupt. För det är ju inte småföretagare som mig, fotografen Sonia, min kompis Jenny eller pizzabagaren på hörnet som von Holstein tänker på.
Utan de som redan har. Som tycker de är värda lite mer. Och vill ha mycket mer.
Sluta koppla ihop girighet med entreprenörskap. Nu.

8 svar på ”Företagare är inga frälsare”

  1. Som vanligt håller jag med dig. Det är helt klart så att bilden av entreprenören har förstörts med hjälp av sådana som von Holstein. Giriga människor som försöker gömma sig bakom respekten för människor som tillför samhället och sitt eget liv något extra d.v.s. entreprenörer. Det är för sorgligt.

  2. Som rik entrepenör har man råd att köpa och bygga fastigheter som vi vanliga löneslavar inte ens har råd att drömma om, varför då kräva att lagarna ska ändras? De kan redan få sina potenshöjande sommarstugor inom lagens råmärken.
    Fast det är klart – är man en misslyckad entrepenör som von Holstein så har man väl inte ens råd med en iPhone 3GS…

  3. Ach so, nu måste jag ju läsa lite i din blogg. Du kan ju bli min musa. Jag vill ju liksom börja jobba lite här i Germanien…

  4. Så väldigt bra skrivet. Kanske lite väl mycket jantelag i sensmoralen. Men fortfarande så klarsynt och rätt.

  5. Jag frilansar ju iofs jag med.
    Jag vill se papper på jantelagen, bevis för att den existerar. För jag tvivlar.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.