Min diktatur: Personliga helgdagar

diktaturlogoIdag är det Kristi Himmelsfärd. Traditionellt sett en helgdag i Sverige. Ett arv från den tid när kyrkan och staten satt i samma båt. Idag har stora delar av Sverige stängt. Åtminstone de administrativa delarna. Men, de flesta som är lediga firar inte ett dugg. Eftersom de inte tror på Jesus. Samtitigt är det svårt för den som inte gör det att välja att jobba idag. Om hon eller han inte arbetar med handel eller inom sjukvården.

De traditionella helgdagarna är ganska mögliga vid det här laget.

I min diktatur finns inga allmäna helgdagar. Eftersom det inte finns någon allmän verklighet. Istället får alla medborgare en uppsättning lediga dagar att ta ut efter eget huvud. Vill du fira Jesus födelsedag? Gör det. Vill du fira det persiska nyåret? Gör det. Vill du fira att Sverige kom på plats 21 i Eurovisionsschalgern? Gör det. Lagstiftningen kommer stå på individens sida och den arbetsgivare som nekar ledighet kommer dras inför arbetsdomstolen eller annan lämplig instans. Diskrimineringsombudsmannen kommer följa upp varenda ärende.

Exakt hur många sådana här dagar varje medborgare är svårt att säga nu. Men, tjugo känns inte orimligt.

Ingen mer första maj. Ingen julafton. Ingen långfredag. Ingen nationaldag. Det är du som bestämmer vilka dina helgdagar är. Ingen annan.