Tecken på smarta energilösningar

En sak jag kikar lite extra på här i Tyskland är hur det ser ut på ytan när det gäller energiåtgången. Fördomsfullt tänker jag att tyskarna mer eller mindre skiter i mijöfrågor när det gäller transporter, uppvärmning och energi. Jag har nog inte helt rätt.
Bilarna är förvisso knappast tyskarnas bästa kort. Etanol existerar i princip inte. Gasbilar finns, men de är få. De flesta kör runt med bensinbilar. Men, väldigt många kör små bilar, från Golf-klass till mindre. Det känns som att hälften av bilarna som rullar på gatorna här i Kiel är småbilar.
Husen värms vanligen via fjärrvärme eller el. Men här och var sitter det solpaneler på taken, och på fälten vid stadsgränsen står små samlingar av vindkraftverk samlade. Det känns bra. Dessutom är tyskarnas hus mer effektivt byggda än våra svenska. Våningsplanen är ofta inte jättestora, istället har radhusen och villorna fler våningsplan. Men famförallt har de inte byggt större än de behöver.
Och det känns som den smartaste energilösningen av alla. Att inte åka i en större bil än man behöver. Att inte bo större än familjen behöver. Något vi inte är så jäkla bra på i Sverige, enligt mig. Tyskarna kommer ha en lättare omställningsprocess.

Ett svar på ”Tecken på smarta energilösningar”

  1. Jag tror du har rätt i att vi svenskar är för bekväma. Det behövs nog förändringar av episka mått (som krig eller peak oil) för att svenskarna ska ändra sina vanor på en landsomfattande skala. Kan inte fatta varför inte Sverige tar chansen nu och lagstiftar om t.ex. solenergi som Tyskland har gjort d.v.s. att alla nya hus eller vid ombyggnad av hus måste solceller sättas in. Det betyder att det naturligt över en längre tidsperiod blir ett mindre sårbart samhälle till en rimlig kostnad. Det är också det enda sättet att driva fram bättre solpaneler, tror jag.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.