Klarspråk gillas av opinionen

Kort politisk analys med anledning av att en mätning visar att Moderatena nu är Sveriges största parti: Jag tror att det handlar om klarspråk. Under de senaste veckornas nyhetsflöde med bonuskaruseller och nattsvarta prognoser för konjunkturutveckling och arbetslöshet har finansminister Borg och statsminister Reinfeld varit väldigt tydliga med vad de tänker lägga sig i och inte. De har inte målat upp några klämkäcka bilder av att det vänder nu. Tvärtom, de är tydliga med att Sverige fortfarande är på väg ner i en ännu djupare svacka och att det inte går att trolla fram en vändning.
Jag tror det är anledningen till att partiets popularitet ökar. Tjänstemannaretoriken gillas av svenskarna. Det får Moderaterna att framstå som ansvarstagande, vilket rimligtvis är deras enda hopp att få behålla makten efter nästa års val. Det brukar inte gå så bra för sittande regeringar som går till val i lågkonjunktur.