Semesterplanering

Då har pappan och mamman gått igenom sommaren. Vi provar ett nytt grepp. I brist på semesterdagar som räcker hela sommarlovet delar vi upp oss den här sommaren så barnen kan ha minst en förälder hemma mellan 24 juni 0ch 19 augusti. Inte så många gemensamma dagar för Camilla och mig, dock. Barnen får åka både till Norrbotten och Tyskland. Kanske kan vi till och med hinna en vända till västkusten och min pappa. Mest lär vi hänga på hemmaplan och bada bubbelpool, skärgårdsbad och ta dagsutflykter till Skansen, Grönan och de där andra ställena. Jag tror det blir bra.
Men, jag kan inte låta bli att konstatera att det är förbannat svårt att få ihop en ledighet som både är på barnens villkor och mina. Vi kan börja med att klara ut hur många lediga veckor ett skolbarn har på ett år: 10 veckor sommarlov, 1 vecka höstlov, 2 veckor jullov, 1 vecka sportlov, 1 vecka påsklov gör totalt 15 veckor. Själv har jag 5 veckor betald semester. Camilla också. Det gör att vi även tillsammans går 5 veckor back.
Därför undrar jag vem loven är till för. Lärarna? Barnen? Föräldrarna?
Men, hur som helst, kommer du till södra Stockholm i juli är du välkommen att hänga på vår veranda. Där kommer några av oss vara.

12 svar på ”Semesterplanering”

 1. Det är väl rätt mycket i samhället som bygger på att det ska finnas en hemmafru från femtiotalet hemma. Västkustska tvättstugor till exempel (de är stängda på söndagar och helgdagar då många arbetande har tid att tvätta).
  Ännu ett skäl för dig att fundera över det där med mer tid hemma?

 2. Det är väl rätt mycket i samhället som bygger på att det ska finnas en hemmafru från femtiotalet hemma. Västkustska tvättstugor till exempel (de är stängda på söndagar och helgdagar då många arbetande har tid att tvätta).
  Ännu ett skäl för dig att fundera över det där med mer tid hemma?

 3. Skrymta: Jag tror att du sätter fingret på något som saknas i mitt liv. Inte en hemmafru, men väl mer tid och omtanke till barn, familj och hem. Tror inte det är hållbart att jag lägger nästan all vaken tid på arbete. Tror också generellt, även om det är farligt att generalisera, att vi i vårt samhälle lägger för lite tid på det som är nära oss.
  Jag har i många år nu haft som ambition att jobba mindre. Problemet är att priserna stiger hela tiden och jag inte lyckas få ekonomi i en nedväxling. För stunden.

 4. Skrymta: Jag tror att du sätter fingret på något som saknas i mitt liv. Inte en hemmafru, men väl mer tid och omtanke till barn, familj och hem. Tror inte det är hållbart att jag lägger nästan all vaken tid på arbete. Tror också generellt, även om det är farligt att generalisera, att vi i vårt samhälle lägger för lite tid på det som är nära oss.
  Jag har i många år nu haft som ambition att jobba mindre. Problemet är att priserna stiger hela tiden och jag inte lyckas få ekonomi i en nedväxling. För stunden.

 5. Det kan nog bli ett och annat verandabesök i sommar. Vi kör också en finanskris-semester och hoppar över vår sedvanliga Thailandssemester och New York-weekend.

 6. Det kan nog bli ett och annat verandabesök i sommar. Vi kör också en finanskris-semester och hoppar över vår sedvanliga Thailandssemester och New York-weekend.

 7. Patrik: You bet. Jobbade 80 procent för några år sedan och det var betydligt mer harmoniskt. Just nu tillåter dock inte prisläget på boende att jag avstår från ett enda öre i lön. Så det är något av ett moment 22.

 8. Patrik: You bet. Jobbade 80 procent för några år sedan och det var betydligt mer harmoniskt. Just nu tillåter dock inte prisläget på boende att jag avstår från ett enda öre i lön. Så det är något av ett moment 22.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.