Om att köra E-max 110s

Har noterat att ganska många som ramlar in i min blogg gör efter att ha gogglat på ”E-max 110s”. Därför känner jag att det är dags att komma med några erfarenheter och omdömen.

Elmoped som ersättare till bil

Mitt mål när jag köpte min första E-max var att ersätta de flesta dagliga resor som jag gjorde med bil. Detta har gått ganska bra. Nu när jag jobbar nära mitt hem är det i stort sett bara väder och vind som kan göra mopperesor omöjliga. Och då handlar det om snö och halka. Vilket vi ju trots allt är utsatta för helt eller delvis under minst fyra månader varje år i Södra Stockholm. Jag kör inte om det är risk för halka.
När väglaget är ok ersätter moppen bilen nästan alltid. Resor till och från jobbet, mellan möten under arbetstid, skjutsa stora barnet till och från träningar/matcher, hämta/lämna lilla barnet på dagis, inköpsresor till mataffären… allt går lika bra på moppen. Så länge avstånden inte är längre än fem mil. Då blir det skakigt med räckvidden.
Räckvidden ok
Eftersom jag är ganska stor och terrängen jag åker i på hemmaplan är tämligen kuperad försöker jag hålla mig under fem mil. Har kört från Huddinge in till centrala Stockholm och tillbaka ett par gånger utan problem. Så räckvidden håller vad den lovar för mig.
Kvalitet
Well, jag har ju fått byta ut min moppe eftersom det första exemplaret efter några månader laddade ur batterierna på nolltid. Den nya har jag bara kört några veckor, men den känns helt ok. Alla detaljer sitter där de ska och inget skakar och vibrerar i onödan. Hittills ser allt bra ut.
Försäkringsfrågan
Försäkringsbolagen är dumma i huvudet. Inte minst när det gäller mopeder. Här finns inget utrymme för individuell prissättning. Spelar ingen roll om du är en snart fyrtioårig gubbe som vill åka miljövänligt. Därför är det dyrare att försäkra moppen än bilen. Jag hade ett försäkringsbolag (Sveland) som hade en sjysst premie första året, för att nu andra året i stort sett dubbla den.
Själv kör jag bara med trafikförsäkring nu. Eftersom jag har bra uppställningsplatser både på jobbet och hemma där moppen är tryggt inlåst.
Övergripande
Bytet från bil till E-max 110s har bara varit bra. Det är en helt annan känsla att åka ljudlöst i trafiken och njuta (när vädret är bra). Det går fort att ta sig igenom eventuella köer och känns förbaskat bra för såväl ekonomisk som ekologisk hållbarhet. Jag kan störa mig på sura bilister som tycker jag är en bromskloss på en del vägar, men samtidigt är det bara så det är. E-max 110s är ett fordon som är byggt för att transportera mig smart och enkelt. Inte snabbt och osmart. Den går inte jättefort. Accelerar inte som en raket. Men varför skulle den det?
Allt fler frågar
En kul liten detalj är att människor hela tiden vänder sig om när jag susar förbi. Och allt oftare kommer någon nyfiken person fram och frågar ut mig om moppen när jag parkerar. Jag får en känsla av att allt fler börjar fundera på smartare sätt att transportera sig i vardagen. Elmoppen är ett sådant. Som jag rekommenderar.

11 svar på ”Om att köra E-max 110s”

 1. Funderar också på en e-max 110, ska provköra idag 🙂 If har 50% rabatt på försäkringspremien. Ringde och kollade, ca 1900kr/år.

 2. Funderar också på en e-max 110, ska provköra idag 🙂 If har 50% rabatt på försäkringspremien. Ringde och kollade, ca 1900kr/år.

 3. Hej!
  Är också sugen på en e-max…
  En fråga bara, kan man plocka ur batterierna och ladda
  hemma in lägenheten?

 4. Hej!
  Är också sugen på en e-max…
  En fråga bara, kan man plocka ur batterierna och ladda
  hemma in lägenheten?

 5. Tack för svaret…
  Kollade på deras sida och det verkar som du har rätt.
  Det var ju synd, får väl kolla in MyEco när den kommer till
  sommaren. Dock är det lite mer ös i e-max scootrar.
  Ha de gott!

 6. Tack för svaret…
  Kollade på deras sida och det verkar som du har rätt.
  Det var ju synd, får väl kolla in MyEco när den kommer till
  sommaren. Dock är det lite mer ös i e-max scootrar.
  Ha de gott!

 7. Hej Fredrik. kommer du ihåg att jag skrev för ett år sedan om att jag skulle köpa E-max 110s.
  Sagt och gjort.
  köpte den av EF Bikes, Mycket bra killar.
  Jag hann och kör ner till sjön med min dotter 9 år hon var full av förväntan i klädd bara pyjamas. (Det var varmt ute), Jag skall vända moppen vid vattnet. Hon springer ner för att känna på vattnet.
  -Jag säger vi måste åka hem nu det är sent. Jag gasar med moppen Poff…….moppen tar eld det brinner,det brinner rejält hon blir livrädd springer ut på bryggan till ett par vi känner. FAN vad ska jag göra alla båtar och båthus.
  Inte hälla vatten i EL men vad att göra?
  hellre det än att båthuset börjar brinna.
  Moppen tar eld.
  Jag springer ner i min båt och hämtar en hink! Fyller den med havsvatten (vet ni hur mycket det ryker om elektronik?) Häller det på moppen. Den slocknar men ryker fortfarande.
  Jag trodde det inte var sant Nya moppen började och brinna!
  Ringer Fredrik på EF bikes han ber mig ringa importören en kille från Norrland.
  Berättar för norrlänningen vad som hänt. Det har hänt förut säger han I Italien och Tyskland tror han. Man behöver bara sätta dit en säkring så börjar den inta att brinna igen,
  Dom hade glömt det på R&D. Blir lite skeptisk, glömt!
  Dom säger att dom ska skicka en ny moppe.Då säger jag! Att kan den inte börja och brinna också.Vi skickar ut en kille som ficksar det. Det kommer dit en tjomme som sätter dit en säkring. Efter det går det inta att köra moppen för så fort du gasar så går säkringen. Ringer igen. -Sätt dit dubbla blad säkringar säger han. Jag gör det. Jag kör med den till Camfil där jag jobbar 20km ungefär lätt regn är det, då haka sig tutan den går inte att stänga av den bara tutar mitt i Trosa Jättekul.
  Sen börjar blinkersen blinka, fram lampan slocknar. Jag är framme och tänker att det torkar säkert upp under dan. Solen skiner nästan hela dagen. Det är vatten i lyset och i hastighetsmätaren.
  Ringer Norrlänningen och säger att jag vill häva köpet.
  Kan ju inte sitta och köra på en moppe som inte tål vatten och kan börja brinna.
  Ringer EF bikes och dom säger att det är ok men jag måste köra tillbaka moppen där jag köpt den. Lånar en kärra och ska köra upp moppen på den. Jag lägger en planka och sen startar jag den för att köra upp moppen på släpet GISSA vad som händer då? DEN BÖRJAR BRINNA I GEN.
  Det måste fan var den minst utvecklade produkt jag köpt. jag var deras testpilot. Men det kostade mig en då 32900kr
  Dom här mopparna är farliga E-max 90s-110s Köp dom inte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. Teddy, du verkar fått ett riktigt dåligt exemplar. Förstår att du inte gillar den. Min har dock funkat precis som den ska sen jag fick en ny förra våren. Jag är nöjd. Den gör det den ska. Varken mer eller mindre. Hoppas dock att de som tillverkar och utvecklar elfordon spottar upp sig ett par snäpp generellt. Produkterna är för dyra i förhållande till kvalitet, skulle jag vilja påstå. Generellt.

 9. Teddy, du verkar fått ett riktigt dåligt exemplar. Förstår att du inte gillar den. Min har dock funkat precis som den ska sen jag fick en ny förra våren. Jag är nöjd. Den gör det den ska. Varken mer eller mindre. Hoppas dock att de som tillverkar och utvecklar elfordon spottar upp sig ett par snäpp generellt. Produkterna är för dyra i förhållande till kvalitet, skulle jag vilja påstå. Generellt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.