Feltänk hos motorjournalisterna

Läser Jaques Wallners skeptiska text om Hondas nya hybrid Insight på alltommotor.se. Konstaterar att det finns ett antal ganska grava tankefel i Wallners resonemang. Fel som han delar med i stort sett alla sina motorälskande kollegor.
Bränsleförbrukning
Den som provar en hybridbil brukar nästan aldrig komma ned i den förbrukning som tillverkaren anger. Då hävdar journalisterna att tillverkarna ljuger. Well, det handlar helt och hållet om att den körstil de flesta av oss lärt oss inte är modern. Inte hållbar. Dessutom handlar det om att större delen av den globala bilparken rullar i städer där medelhastigheten inte går över 60 km/timme. Där är hybriderna som bäst när det gäller att få ned bensinförbrukningen.
Sluta köra ryckigt
Det handlar helt enkelt om att köra på det sätt Wallner gör i sin text, och inte låta sig stressas av att omgivande trafik surnar till. Vår manliga lek med bilar, rallyacceleration och tvära inbromsningar leder till för höga utsläpp och planetens död, ok? Våga vara väglus.
Inte kul att köra hybrider
En annan vanligt förekommande grej med hybrider är att de dödar rolighetsfaktorn med att köra bil. De är profillösa transportmaskiner utan körglädje. Well, så är det nog. Men, vad är viktigast, att sluta slösa på energi och förgasa atmosfären eller att ha kul?
Jag vill mena att de som provar och dissar hybriderna är en rest av en döende art. Människorna som tycker att full gas och rallykänsla är en mänsklig rättighet. Att bilen är en nöjesmaskin och att nöjet den ger är värt priset – att leken är viktigare än en värld som går att leva i. Så länge som vi låter oss luras och tycker de har rätt kommer vi välja en törstig fet V70 framför Insight eller Prius. Och fortsätta köra på ett ohållbart sätt.
Det är knasigt.

3 svar på ”Feltänk hos motorjournalisterna”

 1. Hej.
  Läser din text om Jacques synpunkter på Honda Insight. Det är alltid farligt att dra alla över en kam. Insight är en utmärkt välkörande bil och den har inga som helst svårigheter att hålla sig under den angivna förbrukningen på 4,4 l/100 km. I mitt fall hamnade siffrorna under 4,0. En dag t o m på 3,6 l/100 km. Att bilen inte går att köra på enbart elmotorn är också fel. Upp till 100 km/h jämn fart går det utmärkt att köra bilen på enbart elmotor.
  Vänliga hälsningar
  BENGT DIEDEN
  Motorjournalist

 2. Bengt det gläder mig att jag kan ha fel ibland. Var kan jag ta del av fler av dina intryck av Insight?

 3. Fredrik.
  Jag kan sända dig min text som kommer att publiceras i diverse mindre dagstidningar runt landet, om det inte redan är gjort. Vilken adress vill du att jag i så fall använder?
  //BENGT

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.