Fjärrvärme är bra

Alltså, det här med att elda pellets… det s*ger. Nu har det gått ett år sedan sotaren var här på förra akutryckningen. De vill bara komma vartannat år, men vi behöver dem minst en gång om året. Nu har vår f*cking pelletsbrännare blivit överhettad två gånger det senaste dygnet. Första gången tänkte jag att det berodde på att det var länge sedan vi sotade och att det kanske blev dåligt drag och därmed överhettning.
Så med visslande läppar gick jag ned och tömde pannan på aska efter att bröderna Boije tagit mamma och pappa och stuckit hem. Det tog lång tid att aska ur och det var väldigt fullt. Så jag tänkte att nu kommer eldningen gå som en dans.
Det gjorde det. Två timmar ungefär. Sen blev brännarf*n överhettad igen. Då tar vi nästa felsökningssteg. Camilla chattar med sin mamma som föreslår att det kanske bör fyllas på vatten. Kan vara en orsak eftersom jag just fyllde upp pannan med vatten då trycket var lågt. Nu får aset vila över natten och kyla ned sig. Sen imorgon kollar jag det helknasigt monterade röret som leder röken från pannan till skorstenen. Det är omöjligt att komma åt för en man med min kroppsbyggnad, men jag får göra det ändå. Kanske är det igenproppat av aska?
Sen provar jag att elda en gång till. Med påfyllt vatten och uraskat gånger två. Blir brännaren överhettad då igen är det Camilla och jag som går till banken omedelbart, för pelletseldningen har hittills varit allt annat än problemfri. Jag är beredd att kasta ut den och borra i berget eller skaffa luftvärmepump. Troligen slutar det med att vi köper en modern pelletspanna till vår pelletsbrännare. Det är nämligen billigast.
Eller så funkar det med morgondagens insats, och så glömmer vi hela skiten någon månad till. Men det vore kul om vi fick liv i elden eftersom vinterns köldknäpp just kommit. El är dyrt som värmekälla. Dessutom har vi just beställt ett par ton pellets.
Fjärrvärme är bra.
Att bo i lägenhet är bra.
Att bo i ett hus med eld som värme är sådär.
Pellets är just nu mest skit.
Åtminstone när det är kallt.