Stjärnor på glid


Snart är det premiär för fyrans stora familjeunderhållning Stjärnor på is. Handlar så vitt jag förstått om att kändisar ska lära sig konståkning. Som Let’s Dance, men på is. Eller som det där vidriga sångprogrammet där Magnus Hedman och andra fick sjunga ihop med någon artist. Det stora ridsporteventet Stockholm Horse Show hakar på trenden och låter kändisar lära sig rida, hoppa med häst eller något i den stilen.
OK, kära svenska folk. Har vi klarat av den här fasen av att se kändisar göra saker de inte behärskar snart? Vore det inte festligare att se saker de klarar av. Här är några gratis tips till landets tevemakare:

  • Stjärnor på väg utför
  • Stjärnor som gör vad som helst för pengar
  • Stjärnor drar koks på krogtoa

Men lät inte det där lite jantelikt avundssjukt? Kanske. Men det är inte så det ska läsas. Det är snarare kulturelitisten i mig som är trött på att se sina medmänniskor bli allt dummare och likgiltigare medan världen håller på att förändras framför våra ögon. Vi ser det inte eftersom vi är upptagna med att se någon pajas drutta på ändan. Genom att läsa massa omtuggade skvallerreportage i kvällstidningarna om någon kändis nya karriär.
Bittert och elititisktiskt? Okej.
Avundssjukt? Nej.