Moderater vill halvera utsläpp från bilar?

Sverige är ett av de sämsta länderna i världen. Inte minst när det gäller onödiga utsläpp från våra bilar. Mest på grund av att vi åker onödigt stora bilar, onödigt gamla bilar och onödigt mycket bil. Moderaterna känner nu att det är dags att göra något åt saken. I ett förslag menar de att år 2020 ska ingen bil få dra mer än 0,5 liter bensin per mil.
År 2020.
Det är förstås bra att flera föreslår kloka åtgärder. Men, jag kan ännu inte låta bli att tycka det här förslaget mest är retoriskt. 2020, det är tolv år dit. Jag kör redan idag en bil som drar 0,45 liter per mil. Det finns flera modeller på marknaden som klarar dessa krav. Om vi sen dessutom tittar på bensinprisets utveckling de senaste tolv åren (9:28 i snitt 1996 mot 12:12 förra året) står det liksom ganska klart att det år 2020 inte kommer säljas några bilar som går på bensin, eftersom bensinen kommer vara för dyr för att använda till något så primitivt som att driva en förbränningsmotor.
Förslaget är bra, men det kommer inte krävas några statliga insatser för att det ska bli verklighet. Alltså är det mest retorik. Därför ser jag fram emot ännu bättre förslag från Moderaterna. Det kan ju räcka med att ändra år 2020 i det här förslaget till 2010. Då skulle det kunna innebära en verklig förändring.