Banken vs. nationalstaten


Kanske är du som jag inte jätteintresserad av den oro som konkursande banker i USA ställer till med. Åtminstone inte i detalj. Men, är det inte lite avslöjande och intressant vad som händer? Läs lite om vad som händer och ställ dig följande fråga: Vem är det som styr i världen när det verkligen gäller – bankerna eller nationalstaterna? Dra dig till minnes den svenska bankkrisen vid nittiotalets början.
När vi hör om detta på nyheterna beskrivs hela grejen väldigt abstrakt som att det som händer är resultatet av något slags diffus naturkraft. Men, det handlar om att män och kvinnor fattat fel beslut. Tagit för stora risker, blivit fartblinda och chansat. Helt utan risk för sin egen framtid. Eftersom de vet att de kommer räddas av någon annan.
I stort sett vilket företag som helst som inte är konkurrenskraftigt försvinner från marknaden. Blir uppköpt eller går i konkurs. Men inte banker. När de går dåligt får inte bara deras kunder betala priset. Då tvingas skattebetalarna gå in och lösa det privata företagets problem. Miljarder går till rekonstruktion av privata företag istället för dagis, vårdinrättningar och skolor.
Det är banken som styr världen. Inte nationalstaten. Måndagmorgonens djupa tanke.