Jag är ett potentiellt hot

20080616004.jpg
I veckan kommer Sveriges Riksdag fatta ett beslut som innebär att staten kan läsa min e-post, kolla mina SMS och kontrollera mig eftersom jag är ett potentiellt hot. Det gäller för dig också. Beslutet ligger helt i linje med människosynen i vår del av världen. Alla människor är fuskare, brottslingar och terrorister tills motsatsen är bevisad.
Jag. Du. Våra barn.
Suger det? Ja. Har vi bäddat för det själva? Ja. I många många år nu har vi låtit människor med xenofoba idéer och paranoida lösningar rita kartan. Utan att reagera. Världen har blivit iskall. Det enda alternativet är att ”go off-grid”, vilket innebär att klippa kontakterna med samhället och isolera sig utan el, telefon och annan teknik.
Lockande? Allt mer.
Jag kommer ihåg hur politiker och makthavare under mina tonår kritiserade totalitära kommunistregimer. Ett av de vanligaste skälen var dessas övervakande av sina medborgare. Nu visar det sig att det vi kallar demokrati ska försvaras med Stalins metoder. Grattis Sverige.