Byta ut Lagerbäck?

Idag ropar många efter Lagerbäcks avgång. Fullt rimligt, tycker jag. Men kom ihåg att en avgång inte räddar något. Vad är alternativet? Vem ska vara förbundskapten istället? Vilken är spelidén? Det är knappast en personfråga. Det är snarast synen på fotboll bland svenska tränare det handlar om.
Alla svenska tränare med rätt kvalifikationer har gått samma utbildning och blivit experter i tråkfotboll. Så enkelt är det. Jag tror att Lagerbäck är den bästa vi har. Han är bäst lämpad för jobbet. Så länge som vi inte kan ta in någon utifrån.
En Hiddink.

4 svar på ”Byta ut Lagerbäck?”

 1. Eller en Svennis. Men han har vi nog inte råd med. Då får vi lägga den där nationalarenan på is så länge.

 2. Slår mig nu efter att läst igenom tidningarnas populistiska krönikor och folkomröstningar att alla har tappat fotfästet. Sverige är ett litet skitland. Även i fotbollssammanhang. Vi kan spela fotboll ute på bra planer ungefär fem månader varje år.
  I stort sett alla andra länder i världen ska vara bättre än oss på fotboll, om vi ser till förutsättningarna. Att tro att vi ska gå ut och slå Ryssland, som är en supermakt i jämförelse med oss är inget annat än naivt och löjeväckande.
  Speciellt när de har Mr Magic Hiddink som härförare. Jag tror snarare att det är dags för tidningarnas experter att avgå. De kan för lite om fotboll och den stora världen för att vara trovärdiga. Utom Mats Olsson, som trots sin svidande kritik och Expressens redigerare har koll på läget.

 3. Jag håller med om att större delen av den etablerade svenska fotbollstränarskaran i Sverige är skolade på samma sätt. I den andan kan jag hålla med om att Lagerbäck inte är sämre eller bättre än någon annan. Det är ju också så att Sveriges fotbollslag över tiden aldrig kommer att kunna mäta sig med de stora fotbollsnationerna.
  Och analysen som Hiddink gjorde efter Sverigematchen (http://sydsvenskan.se/sport/em/article338636.ece) pekar ju också på att vi inte har material för att stå upp mot det stora fotbollsländerna.
  Jag fortsätter ändå i min enfald att tro att det måste finnas någon i fotbollssverige som kan ändra på detta. Någon som tänker annorlunda och vill börja spela fotboll igen. Attackfotboll där det gäller att göra fler mål än motståndarna, inte defensiv tråkfotboll, och som kan ingjuta självförtroende hos spelarna. Då kan vi helt plötsligt vinna igen och kanske t.o.m. ha flera magiska somrar som 1994.
  För om vi fortsätter med dagens spelidé så kommer vi inte att finnas kvar i några stora sammanhang överhuvudtaget i framtiden, tror jag.

 4. Förra EM sjöng alla lovord för Greklands ”smarta” och disciplinerade defensiv. Självklart var det astrist, men då tyckte experterna att även lag med halvdant spelarmaterial kunde hävda sig mot toppnationerna.
  I detta EM har attackfotbollen lyckats. Grekerna floppade, svenskarna klarade inte av den fart och fläkt som ryssarna anföll med. Så trenderna kommer alltid att förändras. I nästa mästerskap är det något nytt som kommer göra sig gällande.
  Sverige har inte, och kommer troligtvis aldrig att få, spelarmaterial som har tillräckligt hög kvalitet och tekniskt kunnande för att spela Hollands eller Rysslands attackfotboll. Vi har en Zlatan, inte elva. That’s it. Sålunda måste vi anpassa vårt spel efter materialet. Hur detta ska göras vete fan, men nog vore det kul om det blev lite förnyelse i tänkandet.
  För övrigt läste jag en roligt inlägg på ett bajenforum som kom med en lösning på hur bajen skulle vinna SM-guldet. ”Vi måste spela one-touch.” Jomen tjenare. Det är ungefär lika sannolikt som att Sveriges landslag skulle kunna spela som Holland.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.