Inkompetent miljöminister?

Jag har alltid tyckt att miljöminister Andreas Carlgren verkar vara en ganska klok person. Men alldeles nyss hörde jag honom säga något riktigt knasigt på Ekot. Han uttalade sig med anledning av SIKA:s analys av att bensinpriset behöver fördubblas på tio år om vi i Sverige ska nå våra utsläppsmål.
Andreas Carlgren sa att en fördubbling av bensinpriset INTE fanns i hans begreppsvärld.
Då säger jag: VAKNA ministern! Bensinpriset måste och kommer fördubblas eftersom:

  1. Tillgången på bensin kommer fortsätta minska och efterfrågan öka
  2. Global inflation kommer driva på prisutvecklingen
  3. Det behövs som ekonomiskt styrmedel för att få alla som använder petroleumprodukter till något så onödigt som transporter att gå över till andra och mer hållbara drivmedel som biobränslen

Det har ministern rimligtvis koll på. Jag tolkar hans något knasiga uttalande som ett sätt att inte säga detta, eftersom han i någon slags förvirring tror att han måste ljuga för att inte stöta sig med den äktsvenska opinion som säger att bensinskatten måste sänkas. En opinion som påfallande ofta företräds av gubbstruttar som fåfängt slåss för personbilens och förbränningsmotorns bevarande, trots att det finns mycket bättre alternativ idag. Till exempel den norska elbilen Think som kommer till Sverige nästa år.
Min kloka vän Magnus har skrivit om detta också.