Trängselskatt

Nu på morgonen började den nya trängselskatten gälla. Hurra, säger jag. Ur ett egoperspektiv ser jag fram emot smidigare resor in till stan. I morse var vägen från Västberga fram till Hornstull mer eller mindre helt tom. Förvisso är det fortfarande semestertider och mindre trafik än vanligt, men samma tid måndag och tisdag har jag stått i kö på samma sträcka.
Men, det viktigaste perspektivet är ju förstås hållbarhet. Stockholm och Sverige behöver verkligen den här typen av initiativ. Vårt förhållande till bilen är lika sjukt som vissa amerikaners till skjutvapen. Vi måste vakna upp och inse att det INTE är en mänsklig rättighet att tuffa runt i ett fyrhjuligt fordon och förpesta atmosfären. Allra helst när det finns alternativa drivmedel redan idag som minskar utsläppen från våra bilar markant.
Därför tycker jag att det är lite kul att de som gnäller mest om trängselskatten är de som både har råd och kunskap nog att göra detta teknikskifte. I stället för att sitta ensamma i stora bensinmonster på väg till kontoret kanske farbröderna som gnäller kan skaffa sig en liten miljöbil. Och sluta gnälla.
Att sedan på klassiskt svenskt manér massa människor kommer dra nytta av trängselskatter och höja sina priser får vi leva med. Taxi och budfirmor kommer tjäna på det här. Så är det bara.
 Men det gör vi andra också.